Отопластика

Основно за отопластиката

Отопластиката се извършва в случаи на нарушение на анатомичната структура на ушната мида (с уши и др.) И включва хирургична интервенция, засягаща хрущяла и меките тъкани на ушната мида. Често се препоръчва да се извърши операция в детска и юношеска възраст (от 6-годишна възраст), тъй като ушите и други вродени проблеми могат да причинят психологически разстройства при дете. Отопластиката може да се извърши и заради увреждане на ушната мида.

 

Какво представлява процедурата

Хирургичната корекция на ухото, известна още като отопластика, е процедура за прибиране на твърде отдалечените от главата уши, както и за коригиране на някои ушни дефекти.

Как протича операцията

Операцията се извършва с местна упойка и венозна седация. При желание от страна на пациента може да се използва и обща упойка. Продължителността на операцията е около един час.

Разрезите се правят в естествената гънка зад ушите. Така белегът остава максимално скрит. Кожата и мускулите се отделят от хрущяла. Той се изпилява и изтънява по линията за корекция, за да бъде по-лесно моделиран. След това със специални нерезорбируеми конци хрущялът се пристяга на няколко места, като по този начин прибира горната част на ушната мида към главата. Така формата на хрущяла се преструктурира и разрезът се зашива. В случаите, когато трябва да се намали размера на ушната мида, част от хрущяла и кожата се изрязват. Когато липсва част от ухото, включително и при изгаряне, се присажда кожа. След процедурата се поставя хирургична превръзка.

Рискове

Същестуват стандартните за всяка хирургична операция риск от инфекция и кръвоизлив /хематом/, въпреки че при тази процедура инфекция почти не се среща, поради доброто кръвоснабдяване на тъканите.

Възможна е асиметрия и частично връщане на формата на ушите. В зависимост от реакцията на организма, на мястото на разреза може да се образува келоиден белег.

Не съществува опасност от засягане на слуха.