Подготовка за ренопластика

Кога може да си направим ринопластика?

Подходящата възраст за извършване на корекция на нос е след навършване на 16-годишна възраст. Изправяне на гърбица на носа е процедура, която следва да се извърши след като е приключило окончателното развитие на структурата му. Това се случва след 16-ата година на развитието, но въпреки това е препоръчително пластична операция да се извърши между 18-20-годишнината на пациента. Това условие е важно, тъй като се взема предвид индивидуалното развитие на всеки от пациентите и продължителността на пубертетната възраст. Тези насоки обаче далеч не ограничават пациентите независимо от възрастта си (с изключение на лицата под 16 години и до 65-70 години) да се възползват от естетическата процедура за реконструкция на носа.

Пoдготовка за операция


Ринопластиката представлява хирургична интервенция, която се извършва с цел корекция на вродени дефекти или придобити деформации на носа в следствие на травми, тумори и други възпалителни процеси.

Ринопластиката дава възможност да бъдат поправени недостатъци като закръглен, заострен, увиснал или издаден връх на носа, неправилни форма и разположение на ноздрите, изкривявания и вдлъбнатини по хрущялната или костната тъкан, силно изразена гърбица на носа, дължина и ширина, несъразмерни с останалата част на лицето, проблеми с дишането и др.

                След задълбочена консултация със специалист и направените анализи и оценки на желаната корекция, се изготвя план за операцията. Правят се допълни профилактични изследвания, за отчитане на общото здравословно състояние на пациента. Той бива подробно информиран относно възможностите, които ринопластиката предлага и възможните рискове, на които може да е изложен. Важно е пациентите да бъдат с реалистични очаквания относно резултата от интервенцията.  

                Кандидатите за ринопластика трябва да имат навършени 18 години.

Приготовленията за настоящата процедура започват няколко дни преди самото ѝ настъпването.

Пациентът трябва да уведоми близките си, че му предстои операция и че вероятно ще има нужда от допълнителна помощ през първите дни след изписването му от здравното заведение. Ако има деца, също трябва да предвиди, кой ще поеме грижите за тях.

Добре е да има предварително осигурен транспорт до болницата, тъй като през първата седмица след манипулацията не се препоръчва шофиране.   

                Ако пациентът изпитва симптоми на настинка, инфекция или има съмнения за настъпила бременност, трябва незабавно да уведоми пластичния хирург. В никакъв случай, не бива да се приемат медикаменти за потушаване на симптомите, без знанието на специалиста.

                Преди операцията не бива да се приемат медикаменти като Аспирин, Ибупрофен и различни билкови и хомеопатични лекарства и хранителни добавки, понеже могат да предизвикат усложнения с кръвосъсирването по време на операцията, да причинят сърдечно-съдове проблеми и чернодробна недостатъчност, да предизвикат понижаване или покачване на кръвното налягане и промени в показателите на кръвната захар, да се отразят на въздействието на анестезията, да причинят сърцебиене и др.

                Приема на някои видове храни също могат да окажат неблагоприятно действие по време на операцията. Такива са грозде, ябълки, ягоди, малини, къпини, боровинки, череши, касис, сини сливи, кайсии, кисели краставички, краставици, домати, чесън, джинджифил и ядки. Да не се приемат и алкохолни напитки. Препоръчва се тютюнопушенето да бъде спряно или поне ограничено за известно време.

                Забранен е приемът на храна и течности осем часа преди операцията.

                За да се намали риска от бактериална инфекция и замърсяване по време на процедурата, предната вечер, пациентът трябва да си вземе душ и да си измие косата. Не бива да се използва козметика за тяло (кремове, лосиони, спрейове, дезодоранти, парфюми) и козметика за коса (гелове, спрейове, лакове).   

                Непосредствено преди операцията, трябва да бъдат свалени всички накити (обеци, колиета, пръстени, гривни, часовници), пиърсинги и контактни лещи. Дрехите и обувките трябва да бъдат максимално комфортни.

Хирургичната интервенция продължава от от 3 до 6 часа, в зависимост от обема на направените корекции и използваните методи. По време на процедурата, пациентът е под пълна анестезия. 

След операцията, пациентите имат отоци и синини в зоната на лицето, усещат силен дискомфорт, дишането им е затруднено и често се оплакват от главоболие. Обикновено пластичният хирург предписва обезболяващи медикаменти. 

По-голямата част от възстановителния процес протича в домашни условия и за това е много важно да се спазват всички предписания на пластичния хирург.

През първите дни след изписването от клиниката, пациентите не бива да консумират пържени, люти и мазни храни, полуфабрикати, сладкиши и алкохол. Препоръчва се здравословен режим на хранене с леки и питателни храни, и да се приемат повече течности.

Тютюнопушенето също да се спре или максимално да се ограничи за няколко седмици.

Да се избягват физическите натоварвания, спорт, домашните задължения и вдигането на тежки предмети и деца.

До пълното възстановяване на пациента, са забранени посещенията на басейни и сауни, защото могат да причинят бактериална инфекция.

                Качествената почивка играе съществена роля при възстановяването след операцията и  благоприятства за укрепването на организма и неговите оздравителни процеси.

Пациентът трябва да е добре разположен в полуседнала позиция. С помощта на възглавници, може да се създаде повече комфорт.

Ако пациентът е с висока температура и втрисане, има болезнени отоци и усеща парене по местата на хирургичните разрези, трябва незабавно да се обърне към лекуващият го специалист. 

За достигане на пълните резултати след операцията на носа, са необходими 12 месеца.