Ринопластика

Какво представлява ринопластиката?

Ринопластиката е медицинското наименование на хирургичната интервенция за извършване на корекция на нос. Процедурата има за цел да коригира различни естетически деформации като премахване гърбица на носа, отстраняване на несъвършенства при деформация на ноздрите или външните стени.

Конструкцията на носа представлява пирамидална структура, която се състои от костно-хрущялен скелет, обвит от кожна покривка. В съдържанието си кожата има налична мастна тъкан, която е главната причина за изпъкването на всички деформации на носа. Изправяне на носа може да се наложи вследствие на деформация, настъпила в костно-хрущялната част от структурата на носа, довела до изкривяването му (образуването на гърбица). Извършването на корекция на върха на носа спомага за премахването на естетическите деформации в областта на ноздрите и върха на носа, получени вследствие на изменения на елементите от хрущялната рамка.

При пластичната операция на носа се моделира костно-хрущялният му скелет за постигане на желаната форма. Очакваният резултат след извършването на реконструкция на носа е отлично изглеждащ симетричен нос, придаващ самочувствие за един по-пълноценен живот сред обществото.

В кои случаи се извършва пластична операция на носа?

Ринопластиката би могла да бъде приложена в случай на:

 • Наличие не гърбица на носа – моделиране или премахване на несъвършенството чрез пластична хирургия на носа;

 • Несъвършенства на върха на носа – извършването на корекция на върха на носа ще придаде на лицето по-елегантна форма;

 • Наличие на дихателни проблеми – вследствие на изкривяване на носа могат да настъпят и проблеми с правилното дишане, това налага извършването на операция за изправяне на нос. Процедурата има за цел да отстрани както дискомфорта, предизвикан от невъзможността за правилно дишане, така и да създаде красиво изглеждащ нос;
 •  

  Оперативни техники, прилагани при пластична хирургия на носа

  Утвърдените в практиката типове оперативни техники, извършвани при корекция на носа, са основно два типа: отворена и затворена (ендоназална). Независимо коя от двете техники ще предпочете пациентът, или ще му бъде препоръчана предвид планираните резултати, д-р Мухамет Дилбер ще извърши отлично пластичната интервенция на носа. Пациентът ще бъде подробно запознат с предимствата и недостатъците на прилаганите техники, за да могат заедно с хирурга да вземат най-ефективното решение!

  При реконструкция на носа най-често пациентите се поставят под пълна упойка. Възможно е обаче да се приложи и местна упойка в комбинация с невролептици. Това е строго индивидуално за всеки пациент и се прилага в зависимост от преценката на хирурга и обема на извършваната интервенция.

  При ендоназална (затворена) ринопластика корекцията се осъществява от вътрешената страна на носната кухина. Хирургичните прорези се извършват отвътре. Тази техника е по-трудна за прилагане, тъй като достъпността до коригираната област е твърде ограничена и има вероятност да се разминат очакванията и крайният резултат. За сметка на това, при прилаганата техника на отворена ринопластика, хирургичните разрези се правят по колумелата (преградката между двете ноздри). След това се извършва издърпване на кожата нагоре, за да се осигури достъп и добра видимост до третираната област. Благодарение и на ясната видимост, хирургът ще извърши желаната реконструкция на носа много прецизно и с отлични резултати, макар че хирургичната намеса отнема сравнително по-дълго време. Отворената ринопластика е по-широко прилагана и в световен мащаб, поради добрите и стабилни резултати, които дава.

  Ринопластика цена

  Както стана ясно, пластичната хирургия е много индивидуален процес, който зависи от комплексността и детайлите. В зависимост от това се определя и цената на хирургичната интервенция. Затова цената на ринопластиката не може да се определи веднага, трябва пациентът да бъде прегледан, за да се уточни стъпка по стъпка оперативният план, по който ще се извърши естетическата процедура.

  Пластичната операция на носа е много прецизна хирургична работа, в която се влага много труд, старание и индивидуален подход към всеки един от пациентите. Целта на ринопластиката е да подобри естетиката на носа, като цялостната процедура се изяснява до най-малкия детайл. Нужни са години опит и обучение, за да се постигне отличен резултат. Клиника “Д-р Мухамет Дилбер” ще Ви предложи прецизност и висок професионализъм при извършването на пластична хирургия и по отношение на ринопластиката на добри цени.