Възстановяване

Възстановителен период


Заздравителният процес след извършената корекция на носа невинаги протича безпроблемно. Ако резултатите не задоволяват очакванията на пациента, то следва да бъде извършена повторна ринопластика. Ето защо към първичната ринопластика трябва да се подходи с максимална детайлност и отговорност при изпълнението ѝ, тъй като възстановителният период е сравнително дълъг. Затова е важно да се доверите на доказани професионалисти в областта на пластичната хирургия. Престоят в болница може да отнеме от един до два дни след естетическата интервенция. След излизането от упойката на пациента се поставят тампони в ноздрите, които се премахват след две денонощния. Заместват се със силиконови плаки и заедно с поставената гипсова превръзка на третираната област се премахват след първата седмица (на 8-ия ден). В случай че е извършвана корекция на носа в областта на ръба му, се образуват кръвоизливи в зоната под кожата около очите. Възможно е да се задържат за около десетина дни.

Образува се оток, чието окончателно премахване отнема дълго време. Пълното изчезване на отока на носа, както и видимите резултати на коригирания нос, могат да се видят след 12 до 24 месеца. При повечето от пациентите е е нужна година и повече за пълното премахване на отока, но това са строго индивидуални отговори на организма, зависещи от вида на ринопластиката, дебелината на кожата и други характеристики. При някои пациенти  отокът е много ясно забележим, докато при други не е толкова силно изразен. Обикновено след първата седмица пациентите могат да се върнат към ежедневните си задължения. Пациентите започват да наблюдават изменения в структурата на носа си още в края на шестия месец. Видимите резултати от корекцията обаче се наблюдават вече осезателно в края на първата година. Детайлите в структурата на носа се възстановяват и адаптират към приложените корективи за този период.Окончателните промени и крайният резултат се наблюдават с продължителност до втората или третата година.

Последици и възстановяване

Ринопластиката се счита за най-практикуваната пластична операция в света на естетичната хирургия. Тя представлява хирургична интервенция, която се извършва с цел корекция на вродени или придобити деформации на носа. Такива могат да бъдат:
Неправилна форма на върха на носа (закръглен, заострен, увиснал, издаден);

 • Неправилни форма и разположение на ноздрите;
 • Наличие на изкривявания или вдлъбнатини;
 • Наличие на силно изразена гърбица на носа;
 • Дефекти на хрущялната или костната тъкан;
 • Нужда от корекция на ширината или дължината на носа;
 • Липса на хармония с останалата част от лицето;
 • Проблеми с дишането;
  Ринопластиката се счита за една от най-сложните естетични операции. Структурата на всеки нос е различна, както и всеки пациент е с различни желания и потребности. За това се налага специалистите да прилагат индивидуални и специфични техники и методи за лечение.

  При консултацията с надежден специалист, ще бъдат направени необходимите анализи и оценка на състоянието на пациента, ще бъдат обсъдени неговите желания и възможностите, които процедурата може да предложи. Пациентът трябва да е подробно запознат с естеството на операцията и вероятните рискове. Той трябва да остане с реалистични очаквания за крайния резултат от ринопластиката.

  Продължителността на процедурата е от 3 до 6 часа, в зависимост от извършваните манипулации.

  За нейното изпълнение се използват два метода – отворена или затворена ринопластика.

  Отворената ринопластика води до по-добри резултати, защото позволява извършването на повече промени. При нея се прави разрез на кожата между ноздрите, като се дава възможност за повече манипулации.

  Затворената ринопластика също е често прилаган метод. Основен плюс при нея е, че накрая не остават никакви белези, защото операцията се извършва само в носната кухина, чрез направени вътрешни разрези.

  След края на процедурата, на пациента биват поставени превръзки и шини за поддържане на носа, като обикновено шините се отстраняват на седмия ден след операцията.

  При всеки пациент възстановяването протича по различен начин, в зависимост от вида на извършените корекции, положените следоперативни грижи и най-вече от индивидуалните оздравителни способности на организма.

  След операцията се наблюдава наличие на отоци и синини, дишането е затруднено, пациентът има главоболие и усеща силен дискомфорт. Възможно е лекуващият го специалист да предпише обезболяващи медикаменти.

  По-голямата част от възстановителният процес, протича в домашни условия. За това е от изключителна важност, пациентът стриктно да следва съветите и препоръките на естетичния хирург.

  През първите дни след изписването от болничното заведение, е препоръчително да се избягват пържени, люти, мазни храни и полуфабрикати, а да се консумира единствено лека и здравословна храна, и да се приемат повече течности. Забранена е консумацията на алкохол.  Тютюнопушенето също да се спре или максимално да се ограничи, през първите няколко седмици след операцията.

  В периода на възстановяване, почивката е от изключително значение за укрепването на организма и неговите оздравителни процеси. Пациентът трябва да е удобно разположен в полуседнала позиция, като могат да се използват възглавници за създаване на по-голям комфорт. В никакъв случай не бива да се спи по корем.

  Пациентът не бива да спортува, да извършва натоварващи физически дейности и домашни задължения. Да избягва вдигането на тежки предмети, включително деца.

  През първите две седмици след процедурата да се избягва вземането на вана. Забранено е и посещението на басейни и сауни до пълното възстановяване на носа, заради опасността от бактериална инфекция.

  Констипацията (запек) е често срещана в първите няколко дни след операцията. Ако състоянието се задълбочи и продължава повече време, пациентът трябва да се обърне към лекуващият го лекар.

  При наличие на висока температура и втрисане, болезнени отоци и парене по местата на хирургичните разрези, също се налага незабавна медицинска намеса.

  До пълното възстановяване след ринопластиката и до постигането на желаните резултати, могат да изминат 12 месеца, а при някои случаи, възстановителният период може да отнеме и 18 месеца.